استخراج طلا از ضایعات الکترونیکی یکی از روشهای عالی برای کسب درآمد و همچنین حفظ این سرمایه و رشد اقتصادی کشور است. زباله های الکترونیکی که به آن ضایعات الکترونیکی نیز می گویند، اشکال مختلفی از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی هستند که دیگر ارزشی برای کاربران خود ندارند یا دیگر هدف اصلی خود را برآورده نمی کنند.

در این مقاله قصد داریم به مطالب زیر درباره ی استخراج طلا بپردازیم:

  • دسته بندی ضایعات
  • روش های متداول بازیافت زباله های الکترونیکی
  • مراحل استخراج طلا از ضایعات الکترونیکی
  • مزایای استخراج طلا از قطعات الکترونیکی

دسته بندی ضایعات

هرگونه موادی که دیگر قابل استفاده نباشد و بتوان آن را بازیافت کرد ضایعات نام دارد. در واقع این دسته از ضایعات گرانبها و ارزشمند است و قابلیت فروش دارد.

ضایعات در سه دسته زیر قرار می گیرند:

  • ضایعات فلزی
  • ضایعات غیرفلزی
  • ضایعات الکترونیکی

ضایعات الکترونیکی چیست؟

زباله های الکترونیکی یکی از دسته های مهم ضایعات بوده که حاوی فلزات ارزشمندی مانند طلا و پلاتین هستند. از وسایل برقی از کارافتاده مانند یخچال و تلویزیون گرفته تا حتی یک لامپ سوخته در دسته ی ضایعات الکترونیکی قرار می گیرند.

ضایعات الکترونیکی تنوع بسیار بالایی دارند ، برای همین اشخاصی که در این حرفه فعالیت میکنند باید از تجربه بسیار بالایی بهرمند باشند.

 

روش های متداول بازیافت زباله های الکترونیکی

زباله های الکترونیکی حاوی فلزات ارزشمندی مانند طلا و نقره بوده و بازیافت آن ها می تواند دوباره این مواد را به چرخه تولید بازگرداند. به همین دلیل بازیافت آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است.

از جمله روش هایی که برای بازیافت این ضایعات استفاده می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • قالکاری مس و الکترولیز
  • قالکاری سرب و کوپلاسیون
  • روش شیمیایی

مراحل استخراج طلا از ضایعات الکترونیکی

ابتدا ضایعات الکترونیکی را در داخل اسید نیتریک حل می کنیم. که در این مرحله فلزات پایه از قبیل مس ، برنج و فلزات دیگر داخل اسید نیتریک حل می شوند. اما اگر طلا یا آبکاری کروم طلا در ترکیب وجود داشته باشد داخل اسید نیتریک حل نمی شود.

سپس آن هایی که داخل اسید نیتریک حل نشدند،  الباقی آن را برداشته و با تیزاب سلطانی روی حرارت غیر مستقیم حل می کنیم. بعد از حل شدن ، بر روی حرارت غیر مستقیم قرار داده تا به دمای ۷۰ درجه برسد.

پس از رسیدن به این دما به جای اینکه برای احیا کردن طلا از داخل تیزاب سلطانی که به صورت ته نشین جدا می شود از متا دی سولفات سدیم استفاده کنیم از سولفات آهن آزمایشگاهی کمک می گیریم.

متا دی سولفاتی که داخل بازار موجود می باشد چینی بوده و اصل کانادایی و آلمانی آن به دلیل قیمت بالا موجود نمی باشد و استفاده از آن مقرون به صرفه نیست. در نتیجه از سولفات آهن آزمایشگاهی با خلوص بالا و بدون ناخالصی استفاده می کنیم.

سولفات آهن را در آب گرم حل کرده و وقتی تیزاب سلطانی گرم است ، سولفات آهن را آرام آرام به آن اضافه می نماییم . در این صورت تیزاب سلطانی واکنش شدید نشان داده و گاز خرمایی رنگی به نام NO2 متصاعد می گردد.

باید کار اضافه کردن سولفات آهن به تیزاب را چند بار تکرار کنیم تا دیگر محلول واکنش نشان ندهد. زمانی که محلول واکنش نشان نداد متوجه می شویم محلول تیزاب سلطانی که حاوی طلا می باشد سیر شده و دیگر طلایی در آن برای بازگردانی باقی نمانده است .

مزایای استخراج طلا از قطعات الکترونیکی

ضایعات الکترونیکی شامل فلزات گران قیمتی مانند طلا، نقره، مس، پالادیوم، پلاتین و .. هستند که بازیافت آنها می‌تواند باعث رونق اقتصادی کشور و همچنین چرخه تولید شود .

اما بازیافت آنها فارغ از ارزشی که دارد، می تواند خطرناک هم باشد . در این ضایعات موادی مانند جیوه، سرب ، کادمیوم ولیتیوم و  .. نیز وجود دارد که می تواند باعث آسیب به انسان و محیط زیست شود . کادمیوم به کار رفته در باتری های موبایل یکی از فلزات سمی است که می تواند باعث آلودگی آب های زیرزمینی شود‌.

فرایند بازیافت قطعات کامپیوتری می تواند منجر به متساعد شدن تشعشاتی گردد که برای انسان مضر هستند. سرب که فلزی سنگین است در این ضایعات وجود دارد، برای مثال یک تلویزیون دارای ۸ پوند سرب می باشد. همچنین در بعضی قطعات الکترونیکی جیوه نیز به کار رفته است.

5/5 - (1 امتیاز)

محمد علوی هستم، از سال 96 وارد دنیای وب و تولید محتوا شدم. علاقمند به حوزه های پزشکی، سلامتی، زیبایی، وب و تکنولوژی که برای چندین سایت معتبر در حال تولدی محتوای حرفه ای و تخصصی هستم. امیدوارم که از مقالات بنده راضی بوده باشید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *