کمبود آهن در گیاهان و نحوه افزودن کود آهن به خاک
قبل از افزودن مکملها و کودها به خاک خود، بهتر است مطمئن شوید که باغ یا زمین شما واقعا به آهن نیاز دارد. بیایید با نگاهی به نقش آهن در گیاهان، همراه با علائم کمبود آهن شروع کنیم. به این ترتیب می توانید متوجه شوید که گیاهان شما از کمبود آهن رنج می برند یا خیر.
سپس، در مورد علل کمبود آهن صحبت خواهیم کرد، و اینکه چگونه می توانید مشکل کمبود آهن را در هر مورد حل کنید. در نهایت، در مورد راه هایی برای افزودن کود آهن به خاک یا مستقیماً به گیاهان صحبت خواهیم کرد.
چرا آهن برای درختان مهم است ؟
آهن چندین عملکرد مهم را در گیاهان انجام می دهد. اول از همه، آهن در تولید کلروفیل از طریق فتوسنتز نقش دارد. به یاد داشته باشید: کلروفیل ترکیبی است که گیاهان را سبز رنگ می کند.
آهن همچنین در تنفس گیاه نقش مهمی دارد، یعنی زمانی که گیاهان از قند (از فتوسنتز) و اکسیژن برای تولید انرژی برای رشد استفاده می کنند. علاوه بر این، آهن در انتقال مواد مغذی مانند اکسیژن در سراسر بافت گیاه نقش موثری دارد.
به طور خلاصه، آهن برای سلامت کلی و رشد درختان حیاتی است. کمبود با تمام فرآیندهای ذکر شده در بالا تداخل خواهد داشت. حالا بیایید در مورد چگونگی تشخیص کمبود آهن در گیاه صحبت کنیم.
علائم کمبود آهن در گیاهان
هنگامی که می دانید به چه چیزی توجه کنید و به دنبال چه علائم و نشانههایی بگردید، می توانید مشکل را در زمان وقوع آن شناسایی کنید و اقدامات مناسب را برای حل آن انجام دهید. در اینجا چند مورد از علائم بارز کمبود آهن در گیاهان آورده شده است.
کلروز آهن
یکی از بارزترین علائم کمبود آهن در گیاه کلروز آهن است. در این حالت می بینید که ابتدا برگهای بالای گیاه زرد می شوند و سپس برگهای پایینی نیز شروع به زرد شدن میکنند. با این حال، رگبرگهای برگ، سبز باقی میمانند. به این شکل ظاهری (برگ های زرد با رگبرگهای سبز) کلروز بین رگه ای می گویند.
برگهای جدیدتر روی گیاه ابتدا تحت تأثیر کمبود آهن قرار می گیرند، زیرا آهن یک ماده مغذی غیر متحرک است. این بدان معناست که یک گیاه به راحتی نمی تواند آهن را در سراسر بافت خود جابجا کند.
بنابراین، برگهای مسنتر و بالغتر، آهن خود را حفظ می کنند و برای مدتی سبز می مانند، در حالی که برگ های جدید به دلیل کمبود آهن به سرعت زرد می شوند.
رشد ضعیت گیاه
گیاهی که از کمبود آهن رنج می برد ممکن است علائم رشد ضعیف را نشان دهد. چنین گیاهی ممکن است کوچکتر از سایر گیاهان در باغ شما به نظر برسد. قد گیاه رشد نمیکند و سرعت رشد کلی گیاه نیز کم است. این به این دلیل است که کمبود آهن باعث اختلال در تنفس گیاه و انتقال مواد مغذی می شود.
گلهای کوچک و میوههای کم
در نهایت، کمبود آهن ممکن است باعث شود گیاه گلهای کوچک، همراه با میوههای کوچک و کمتر نسبت به سایر گیاهان سالم تولید کند. از آنجایی که آهن در فتوسنتز نقش دارد، کمبود آهن بر توانایی گیاه برای ایجاد و استفاده از قند برای انرژی یا تولید گل و میوه تأثیر می گذارد.
علل کمبود آهن در گیاهان
اکنون که میدانید کمبود آهن در گیاهان به چه شکل خود را نشان میدهد، زمان آن رسیده است که بفهمید چرا این اتفاق میافتد. برخی از دلایل ممکن است شما را شگفت زده کند!
اچ پی بالا (خاک قلیایی)
اگر PH خاک شما خیلی بالا باشد، گیاهان شما ممکن است با کمبود آهن مواجه شوند. حتی اگر آهن زیادی در خاک وجود داشته باشد! چگونه ممکن است این اتفاق بیفتد؟!
برای هر ماده مغذی مورد نیاز گیاه، از جمله آهن، محدوده pH ایده آلی برای خاک وجود دارد. در این محدوده، ماده غذایی بسیار در دسترس است و گیاه به راحتی می تواند ماده غذایی را از طریق ریشه جذب کند.
خارج از این محدوده، ماده غذایی در دسترس نیست و بنابراین گیاه نمی تواند به اندازه کافی ماده غذایی را جذب کند، حتی اگر در خاک وجود داشته باشد.
به عنوان یک قانون کلی، شما باید PH خاک خود را بین 5.5 تا 6.5 (کمی اسیدی) برای اکثر گیاهان نگه دارید. به طور خاص، آهن در خاک اسیدی (PH زیر 7) برای گیاه بسیار قابل استفاده و در دسترس است.
پس به یاد داشته باشید که قبل از کود آهن، PH خاک خود را بررسی کنید. ممکن است مشکل از pH شما باشد و افزودن کود آهن در مواقعی که نیازی نیست می تواند منجر به مسمومیت با آهن شود.
عدم تعادل مواد مغذی
به یاد داشته باشید که نکتهی اصلی باغبانی ایجاد تعادل در همه موارد است. علاوه بر داشتن مقدار کافی از هر ماده غذایی در خاک، باید نسبت های مناسبی برای هر ماده غذایی داشته باشید.
مصرف بیش از حد یک ماده مغذی می تواند مانع جذب مادهی دیگر شود. به عنوان مثال، مقادیر بیش از حد فسفر می تواند از جذب آهن در گیاه جلوگیری کند. اگر از کود باغی با محتوای فسفر بالا استفاده کنید، ممکن است این اتفاق بیفتد.
خاک ضعیف
اگر خاک شما خیلی مرطوب یا خیلی سفت باشد، هوای کافی برای جذب آهن وجود نخواهد داشت. اگر از پلاستیک برای پوشاندن زمین اطراف گیاهان برای جلوگیری از علفهای هرز استفاده کنید، ممکن است این اتفاق بیفتد. خاک سرد نیز می تواند مانع جذب آهن در گیاه شما شود.
کمبود آهن در خاک
اگر هیچ یک از شرایط فوق برای باغ شما صدق نمی کند، ممکن است خاک شما حاوی آهن کافی برای گیاهان شما نباشد. این می تواند به چند دلیل مختلف رخ دهد. یک احتمال این است که از ابتدا آهن کافی در خاک زمین شما وجود نداشت.
احتمال دیگر این است که آهنی که در خاک شما بوده تمام شده باشد. اگر هر سال همان محصول تشنه آهن را در یک مکان در باغ خود بکارید این احتمال می تواند اتفاق بیفتد. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید هر سال یک محصول را در قسمتهای مختلف باغ خود بکارید.
نحوه افزودن کود آهن به خاک
اگر تا اینجای مقاله را مطالعه کردهاید، به این معنی است که مطمئن هستید که خاک شما دارای کمبود آهن است. در اینجا چند راه اضافه کردن کود آهن به خاک را بررسی خواهیم کرد.
کود آهن کلاته
ممکن است حدس زده باشید افزودن آهن خالص به باغتان ممکن است به کمبود آهن در خاک کمکی نکند. آهن باید به شکلی باشد که در به راحتی توسط گیاه قابل جذب باشد.
یکی از این شکل ها آهن کلاته است که به صورت پودر و مایع وجود دارد. می توانید پودر را مستقیماً در خاک مخلوط کنید تا درازمدت کمبود جبران شود. از طرف دیگر، اگر خطر قریبالوقوع از دست دادن گیاهی با کمبود آهن وجود دارد، میتوانید بر روی برگها به شکل مایع اسپری کنید. آشنایی با انواع کود آهن
سولفات آهن
سولفات آهن شکل دیگری از آهن است که برای گیاهان قابل جذب و استفاده است. می توانید فرم مایع را روی برگهای گیاه اسپری کنید. یک مزیت این شکل از کود آهن این است که سولفات آهن همچنین گوگرد را برای گیاهان تامین می کند که یکی دیگر از مواد مغذی ضروری است. خرید انواع کود آهن
نتیجهگیری
در حال حاضر، شما دید خوبی در مورد اینکه آیا گیاهان شما از کمبود آهن رنج می برند و چه چیزی می تواند باعث این مشکل شود، بدست آوردهاید. میتواید به باغ یا مزرعهی خود بروید و طبق دانش جدید خود مشکل کمبود آهن در گیاهان را بررسی کنید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر یا دریافت مشاوره کشاورزی رایگان میتوانید به وب سایت پارس مرکبات مراجعه نمایید.